Display Deterrence
De aanval op Irak van uur tot uur

Home

Headlines
Nieuws van het ICDP en FAQ
Postverzending NAPO
Nieuws Lokale Omroepen
Nieuws van de beheerster
Forum
Oude Forum
Artikelen Media
Kinderen en oorlog
Thuisfrontblad
Surfgids Display Deterrence
Album Voor Iedereen
Album Foto's media
Album Humor
Album A-B-C-D-E
Album F-G-H-I-J
Album K-L-M-N-O-P-Q
Album R-S-T-U
Album V-W-X-Y-Z
Allerlei
Mannenpagina
Interactief: Alles op een rij

WEEK 12
 
Maandag 17 maart

19.00 uur De VN evacueert haar wapeninspecteurs.

17.00 uur De leider van het Britse Lagerhuis Robin Cook biedt Blair zijn ontslag aan. De komende dagen zullen de minister van Volksgezondheid Lord Hunt en de minister van Binnenlandse Zaken John Denham hetzelfde doen.

16.05 uur Diplomatieke onderhandelingen met internationale gemeenschap worden stopgezet. VS, Groot-BrittanniŽ en Spanje trekken hun ontwerpresolutie dat een ultimatum voorlegt aan Irak in.

12.15 uur De Russische president Poetin noemt de oorlog een vergissing. Later op de dag zullen ook Duitsland, China en Frankrijk oproepen tot een vredige afwikkeling van het conflict. Ondertussen roepen de VS, Groot-BrittanniŽ en Duitsland hun burgers terug uit het Golfgebied.


Dinsdag 18 maart

22.30 uur De Britse premier Tony Blair krijgt parlementaire steun voor de oorlog ondanks verzet binnen zijn eigen Labourpartij.

18.45 uur Washington verklaart dat het Irak ook zal binnenvallen als Saddam Hussein voldoet aan de door Bush gestelde eis om het land te verlaten.

17.50 uur De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zegt dat 45 landen zich achter een oorlog tegen Irak hebben geschaard. Vijftien daarvan willen dat niet openlijk toegeven. Zie voor de volledige lijst het bericht Ook Nederland is 'coalitiegenoot'.

13.45 uur Bagdad wijst het ultimatum van de VS af.

12.10 uur Het Vaticaan waarschuwt dat zij die de oorlog verklaren "een zware verantwoordelijkheid dragen tegenover God, hun geweten en de geschiedenis".

2.20 uur De VS verhogen het alarmpeil naar 'code oranje', het op een na hoogste terroristenalarm.

2.00 uur George W. Bush geeft Saddam Hussein en zijn zonen in een televisietoespraak nog 48 uur de tijd om Irak te verlaten. Bij weigering zal Washington zelf bepalen wanneer het de oorlog begint.

 

Woensdag 19 maart

20.50 uur Het Pentagon deelt mee dat Amerikaanse oorlogsvliegtuigen Iraakse artillerieposten hebben uitgeschakeld in de zuidelijke 'no fly'-zone nabij Koeweit.

17.50 uur Volgens de VS hebben zeventien Iraakse soldaten zich overgegeven in het grensgebied met Koeweit.

17.00 uur Duitsland en Frankrijk benadrukken voor de VN-Veiligheidsraad opnieuw hun bezwaar tegen het gebruik van geweld in Irak.

15.30 uur Secretaris-generaal van de Arabische Liga Amr Moussa verklaart dat militaire actie tegen Irak onwettig is.

10.00 uur President Hosni Mubarak van Egypte geeft Saddam Hussein de schuld van de crisis in het Midden-Oosten, maar waarschuwt dat het omverwerpen van het Iraaks regime geen oplossing is.

08.30 uur Het Iraakse parlement komt in een spoedvergadering bijeen en verwerpt het ultimatum van de VS.

08.00 uur Er steekt een zandstorm op bij de grens met Koeweit. Saudi-ArabiŽ vraagt Saddam Hussein om in ballingschap te gaan. Hij weigert.

 

Donderdag 20 maart

23.00 uur De Britse premier Blair roept de Britten op ondanks tegenstand tegen de oorlog ,,saamhorig te zijn in het bidden voor de troepen''.

22.15 uur De Iraakse televisie zendt een verklaring van Saddam Hussein uit. Hij belooft ,,stand te zullen houden''.

21.00 uur Berichten dat een van de paleizen van Saddam Hussein en het kantoor van de Iraakse vice-premier Tariq Aziz zijn vernietigd. Het luchtalarm gaat in Bagdad meerdere malen af.

20.00 uur Een topbijeenkomst van Europese regeringsleiders in Brussel verloopt uiterst gespannen. Meningsverschillen worden niet besproken, wel beloven de Europese leiders noodhulp aan Irak ter waarde van 20 miljoen euro.

19.15 uur Amerikaanse troepen steken vanuit Koeweit de grens met Irak over. De grondoorlog is een feit. Witte Huis-woordvoerder Ari Fleischer verklaart dat Washington blijft hopen op het vertrek van Saddam Hussein. Britse troepen sluiten zich bij de Amerikanen aan.

19.09 uur Het centrum van Bagdad wordt gebombardeerd.

17.15 uur Het Turkse parlement stelt het luchtruim van Turkije met open voor Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Vanmiddag om 13.00 uur werd er echter nog steeds onderhandeld met de VS en het Verenigd Koninkrijk over de voorwaarden. Het parlement geeft eveneens Turkse troepen toestemming om Noord-Irak binnen te trekken.

17.00 uur Onbevestigde berichten dat nabij Basra olievelden zijn aangestoken.

15.26 uur Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, roept beide partijen op ,,alles'' te doen om burgers te beschermen.

13.50 uur Het Pentagon meldt dat een Amerikaanse helikopter met speciale troepen aan boord kort voor de raketaanvallen is neergestort. Er vielen geen gewonden. Volgens een woordvoerder van het Pentagon zou ook een klein Iraaks vliegtuig zijn gecrasht op weg naar een Amerikaanse marinepost in het noorden van Koeweit.

13.00 uur Bagdad ontkent raketten op Koeweit te hebben afgevuurd. De regering van koeweit zegt echter inkomende raketten te hebben neergehaald.

12.52 uur Paus zegt ,,diep bedroefd'' te zijn.

12.45 uur De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw zegt dat er ,,geen alternatief'' was.

11.30 uur De Amerikanen hebben studio's van de televisie en radio geraakt, zegt het Iraakse ministerie van Informatie.

11.27 uur Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Ruud Lubbers vraagt de buurlanden van Irak in naam van de VN hun grenzen open te houden voor vluchtelingen. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR kan nu ongeveer 300.000 vluchtelingen opvangen, maar verwacht een toestroom van 600.000 mensen naar onder meer Turkije, Iran en JordaniŽ.

10.51 uur Het Amerikaanse leger zegt enkele Iraakse Scud-raketten te hebben neergeschoten.

10.32 uur Luchtalarm in Koeweit.

10.32 uur Het Iraakse ministerie van Informatie meldt dat er bij de Amerikaanse aanval gewonden zijn gevallen.

10.22 uur Groot-BrittanniŽ vraagt Turkije zijn luchtruim voor Britse oorlogsvliegtuigen te openen.

10.17 uur De oudste zoon van Saddam Hussein, Uday, vraagt de vrijwillige paramilitairen te sterven ,,als martelaren''.

10.15 uur Iran sluit zijn luchtruim.

09.59 uur De Britse minister van Defensie Geoff Hoon zegt dat Britse troepen ,,zeer, zeer'' waakzaam zijn.

09.54 uur In Koeweit worden explosies gehoord.

09.49 uur De Russische premier Michail Kasjanov zegt dat Moskou de oorlog ,,betreurt''.

09.47 uur De eerste groep vluchtelingen uit Irak - 25 Soedanezen - komen in JordaniŽ aan.

09.45 uur Een woordvoerder van het Koeweitse ministerie van Defensie zegt dat er bij de grens geschoten wordt door het Iraakse leger.

09.18 uur Frankrijk zegt te hopen dat de oorlog ,,zo snel mogelijk'' wordt beŽindigd.

09.00 uur Irak vuurt vier en mogelijk meer raketten af op Amerikaanse troepen in Koeweit. Minstens ťťn van de Scuds wordt onderschept door Amerikaanse Patriotraketten, de andere stranden in de woestijn. Er vallen geen slachtoffers.

08.00 uur De Nederlandse premier Balkenende spreekt de Nederlanders toe. (Tekst toespraak Balkenende)

07.51 uur China beschuldigt de VS ervan ,,de normen van internationaal gedrag'' te schenden en eist dat de strijdende partijen in Irak de wapens onmiddellijk neerleggen.

06.00 uur Het luchtalarm geeft, na een tweede ronde bombardementen in de buitenwijken van Bagdad, het allesveiligteken.

06.30 uur Saddam Hussein spreekt zijn volk toe. ,,Ze [de misdadige en roekeloze Bush en zijn bondgenoten] zullen worden verslagen.'' (Tekst toespraak Hussein)

05.45 uur De Australische premier Howard zegt dat Australische troepen de strijd zijn aangegaan.

04.50 uur Amerikaanse defensiewoordvoerders melden dat de luchtaanvallen tot dusver van beperkte omvang zijn, en alleen bedoeld om het slagveld voor te bereiden.05.01: De VS verstrekken een wereldwijde waarschuwing voor mogelijke terroristische aanslagen op Amerikaanse burgers en doelen.

04.45 uur De Iraakse radio zendt een verklaring van drie minuten uit waarin wordt gezegd dat ,,de vijanden van God'' ,,de stommiteit hebben begaan een aanslag op ons thuisland en volk'' te plegen.

04.15 uur President Bush spreekt het Amerikaanse volk toe. ,,Ons land gaat met terughoudendheid dit conflict aan, maar ons doel staat vast.'' (Tekst toespraak Bush)

03.50 uur Witte Huis-woordvoerder Ari Fleischer kondigt aan dat de oorlog is begonnen: ,,De beginfase van de ontwapening van het Iraakse regime is begonnen.''

03.45 uur In Bagdad worden explosies gehoord en luchtdoelgeschut wordt gesignaleerd boven de stad.

02.00 uur De deadline die de Amerikaanse president Bush stelde aan de Iraakse president Saddam Hussein en diens zonen om Irak te verlaten, loopt af.

Vrijdag 21 maart

22.00 uur: Iraakse tv meldt dat Al-Samoud-2 en Fatah raketten zijn afgevuurd op Koeweit.

21.20 uur: Voor de derde keer deze dag loeien de sirenes in Koeweit ten teken van luchtalarm.

20.30 uur: Na een korte onderbreking volgt een tweede golf van bombardementen op Bagdad. De Turkse minister van Defensie, Vecdi GŲnŁl, meldt dat Amerikaanse strijdkrachten toestemming hebben het Turkse luchtruim te gebruiken.

20.10 uur: Een presidentieel paleis in Bagdad vernield, zwarte rook komt uit de ramen.

19.15 uur: Zware bombardementen op Bagdad (voor de derde opeenvolgende nacht). De door de VS geleide troepen zijn nu 160 kilometer opgerukt in Irak, zegt de Amerikaanse voorzitter van de verenigde Chefs van staven, generaal Richard Myers.

18.45 uur: Luchtaanvallen op de Noord-Iraakse stad Mosul.

18.05 uur: Luchtafweergeschut in Bagdad. Amerikaanse functionarissen zeggen dat de VS een ,,belangrijke escalatie'' beginnen van de luchtcampagne.

17.45 uur: CNN meldt dat zijn journalisten opdracht hebben gekregen Bagdad te verlaten.

17.30 uur: Volgens de Britse chefstaf, admiraal Sir Michael Boyce, rukken coalitietroepen op naar Basra, en is de havenplaats Umm Qasr ingenomen.

17.10 uur: De Franse president Chirac zegt niet te zullen instemmen met een Amerikaans-Brits (overgangs)bestuur in Irak als de oorlog voorbij is.

16.15 uur: Het Witte Huis waarschuwt bij monde van woordvoerder Ari Fleischer dat de oorlog ,,langdurig en gevaarlijk'' kan zijn, en dat er ,,veel risico's zijn''. Een kwartier later zegt president Bush dat er ,,vooruitgang'' wordt geboekt.

16.00 uur: Iraakse strijdkrachten houden de Amerikaanse troepen tegen bij Nasiriyah aan de rivier Eufraat, meldt persbureau Reuters.

15.55 uur: Amerikaanse troepen zouden twee Iraakse schepen, beladen met mijnen, hebben onderschept.

15.20 uur: Spaanse regering gaat akkoord met het sturen van ruim 1.100 soldaten naar Irak en Turkije.

15.15 uur: Bij een anti-oorlogsdemonstratie in de Egyptische hoofdstad Kairo gooien demonstranten met stenen en meubilair naar politie.

14.43 uur: Amerikaanse troepen hebben een luchthaven in het westen van Irak overgenomen, zo meldt een regeringswoordvoerder.

14.30 uur: Bij rellen tussen vredesdemonstranten en politie in Sana'a, de hoofdstad van Jemen, wordt een jongetje gedood.

12.30 uur: De Britse premier Blair waarschuwt voor te hoge verwachtingen. Volgens Blair is de militaire campagne goed van start gegaan, maar ,,onze troepen zullen weerstand krijgen, en de campagne zal daarom niet alle doelen in een nacht verwezenlijken''.

13.15 uur: Irak claimt een Amerikaans of Brits gevechtstoestel te hebben neergeschoten. Het toestel zou in Koeweit zijn neergestort. Het Pentagon ontkent.

12.55 uur Saddam Hussein belooft zijn manschappen een beloning voor ieder neergeschoten Brits of Amerikaans toestel en iedere gedode of gevangengenomen soldaat. Het Iraakse persbureau INA noemt bedragen van 100 miljoen dinar voor een vliegtuig en 25 miljoen voor een gedode soldaat.

12.31 uur Het Amerikaanse leger heeft in Umm Qasr zeker 250 Irakezen krijgsgevangen genomen, zo zegt het Britse leger.

12.30 uur De Britse premier Blair waarschuwt voor te hoge verwachtingen. Volgens Blair is de militaire campagne goed van start gegaan, maar "onze troepen zullen weerstand krijgen en de campagne zal daarom niet van de ene dag op de andere afgelopen zijn".

11.47 uur Nieuwszender CNN meldt dat er een Amerikaanse marinier is gedood tijdens een vuurgevecht. Washington bevestigt dit later op de ochtend.

11.45 uur Een Iraakse oppositieleider zegt dat oppositiestrijders rond Kirkuk in het noorden van Irak vechten met troepen loyaal aan Saddam Hussein.

11.13 uur De Iraakse minister Mohammad SaÔd al-Sahhaf zegt op een persconferentie dat president Saddam Hussein veilig is. Hij ontkent dat Iraakse soldaten zich hebben overgegeven, en noemt Bush de leider van een 'internationale bende van klootzakken'.

11.00 uur De Amerikaanse vlag wappert in Umm Qasr nadat mariniers met weinig moeite Iraakse troepen overmeesterden in de havenstad, zo meldt Reuters. De inname van de stad wordt door diverse bronnen echter ontkend.

10.50 uur Een Britse legerwoordvoerder in Qatar zegt dat de coalitietroepen binnen drie tot vier dagen Bagdad zullen bereiken.

09.21 uur Persbureau Reuters meldt dat zeker dertig Iraakse soldaten zich hebben overgegeven in Umm Qasr. De Britse minister van Defensie verklaart dat Iraakse troepen tot dertig oliebronnen in brand staken, zo verklaart Brits minister van Defensie Geoff Hoon. Volgens anderen was het onduidelijk of het hier niet ging om het gebruikelijke affakkelen van de velden.

09.13 uur De belangrijkste olie-installaties langs de kust van Zuid-Irak zijn ,,veiliggesteld'', meldt het Britse leger.

08.39 uur Ooggetuigen melden gevechten rond Kirkuk, in het noorden van Irak.

07.00 uur De Amerikaanse krant The Washington Post meldt op gezag van een anonieme regeringsfunctionaris dat Saddam Hussein bij de eerste bombardementen gewond is geraakt. Washington heeft het bericht niet bevestigd.

05.45 uur Rond de Noord-Iraakse stad Mosul worden door journalisten explosies gehoord.

02.34 uur In San Francisco breken tijdens een protestmars tegen de oorlog rellen uit. De politie arresteert duizend betogers. Ook elders in de wereld worden demonstraties en vredeswaken gehouden.

02.33 uur Iraakse regeringsfunctionarissen verklaren dat tot nu toe 72 raketten op Iraaks grondgebied zijn ingeslagen. De meeste zouden hun doel hebben gemist. Correspondenten van CNN en Al-Jazira spreken eveneens over ontploffingen in verschillende delen van Irak.

02.05 uur Explosies worden gehoord boven de Zuid-Iraakse stad Basra. Het Internationale Rode Kruis zegt dat er in Bagdad zeker veertien mensen gewond zijn geraakt.

01.50 uur De VS zetten Iraakse diplomaten uit en vragen de rest van de wereld dit voorbeeld te volgen.

01.37 uur Een Amerikaanse helikopter stort neer in Koeweit. Acht Britse en vier Amerikaanse soldaten komen om. Volgens de VS is het een ongeluk. Ook een zandstorm wordt als oorzaak genoemd. Er zijn volgens de Amerikanen geen aanwijzing om aan te nemen dat het ongeval het resultaat is van vijandelijkheden.

Zaterdag 22 maart

22:45 uur:
Amerikaanse troepen hebben eerder op de dag de rivier de Eufraat overgestoken, zo laten woordvoerders van het Pentagon weten. Troepen van de Derde Infanteriedivisie hebben de rivier over kunnen trekken door gebruik te maken van bruggen die intact waren, zo liet generaal Mc Cristal weten. De generaal zei dat Amerikaanse troepen tot zo'n tweehonderd kilometer in Irak zijn opgerukt. Ondertussen gaan gevechten rond de zuidelijke stad Basra, vlakbij de de grens met Koeweit, nog steeds door.

22.30 uur: Een Iraakse colonne pantservoertuigen met meer dan duizend infanteristen rukt op in de richting van de havenstad Umm Qasr. Dat meldt het Iraanse persbureau IRNA. Onder de voertuigen zouden zich tanks en kanonnen bevinden. De Iraakse staatstelevisie meldt dat Iraakse eenheden slaags zijn geraakt met Amerikaanse militairen in de woestijn bij de stad Najaf (160 kilometer ten zuiden van Bagdad).

22:00 uur: Een Australische journalist in het Noord-Oosten van Irak komt eerder op de dag tijdens een bomaanslag. Vertegenwoordigers van de Koerdische afscheidingsbeweging PUK vermoeden dat de radicale islamitische beweging Ansar al-Islam achter de aanslag zit. In het zuiden Irak raken drie verslaggevers van de Britse zender ITN vermist in de buurt van Basra.

21:30 uur: Grote delen van Bagdad zijn verduisterd tijdens de derde nacht van luchtaanvallen op de Iraakse hoofdstad. De verstoringen in het elektriciteitsnet zijn een onbedoeld gevolg van de de bombardementen: de VS benadrukken dat niet de strategische infrastructuur van Irak zelf, maar alleen de leiding van het regime van Saddam Hussein doelwit is.

21.00 uur: De Amerikaanse strijdkrachten voeren bombardementen uit op de Noord-Iraakse stad Mosul. Volgens ooggetuigen begon de luchtafweer hevig te schieten, kort voordat er enkele explosies klonken bij de stad. Ook de Iraakse stad Basra wordt bestookt met Amerikaanse raketten, volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

17.30: In de Iraakse hoofdstad Bagdad waren opnieuw explosies te horen in de buitenwijken. Een verslaggever van het persbureau Reuters zag gevechtsvliegtuigen boven de stad vliegen. Ooggetuigen hebben zaterdag volgens de BBC vanuit Bagdad gemeld dat enkele parachutes zijn gesignaleerd boven de stad.

17.15: De politie van Amsterdam heeft in totaal veertien arrestaties verricht op het Museumplein, waar de demonstratie tegen de oorlog in Irak eindigde. Tien werden er aangehouden voor openlijke geweldpleging en vier omdat zij vernielingen aanrichtten.

17.00: Zegslieden van Iraaks-Koerdische en sjiÔetische oppositiegroepen hebben verklaard dat ze zullen deelnemen aan het landsbestuur direct nadat het huidige Iraakse regime is verdreven. Ze willen geen tijdelijk militair bestuur na de val van Saddam.

16.30: President Bush zegt in een radiotoespraak dat de Verenigde Staten ,,geen andere uitkomst dan overwinning'' zullen accepteren. De oorlog ,,zou langduriger en moeilijker kunnen zijn dan voorspeld'', aldus Bush.

16.15: Vier Amerikaanse militairen zijn gesneuveld in centraal-Irak toen hun jeep werd getroffen door Iraakse mortiergranaten, meldt Sky TV. Een Australische journalist is in het noordoosten van Irak omgekomen. Hij werd volgens ooggetuigen gedood toen een autobom ontplofte vlak buiten het plaatsje Khurmal in de buurt van de stad Halabja.

16.00: In de omgeving van Bagdad zijn greppels met olie in brand gestoken, zo hebben ooggetuigen verklaard. De branden veroorzaken grote rookwolken boven de stad. De branden worden niet geblust, constateren verslaggevers ter plaatse.

15.00: De Amerikaanse generaal Tommy Franks stond voor het eerst sinds het begin van de oorlog de pers te woord. De geallieerde militaire actie in Irak, Operation Iraqi Freedom, is van een ,,ongekende kracht'' en is ,,ongekend in de geschiedenis'', zei hij in Qatar.

14.30: De Amerikaanse een Britse strijdkrachten melden dat ze de Zuid-Iraakse stad Basra hebben ingenomen. De Amerikaanse en Britse troepen die de stad binnentrokken, ontmoetten geen weerstand. Honderden Irakezen hebben zich overgegeven.

14.10: Iraakse militairen hebben in buitenwijken van Bagdad twee Amerikaanse piloten gevangengenomen. Dat heeft het Russische persbureau Interfax gemeld op gezag van Iraakse militaire bronnen.

13.30: Bij Amerikaanse luchtaanvallen in Noord-Irak zijn de belangrijkste militaire basis in Kirkuk en een presidentieel paleis in Mosul getroffen, meldt een woordvoerder van de Democratische Partij Koerdistan.

13.20: De VS melden de val gemeld van de Iraakse stad Nassiriya, op 320 kilometer van Bagdad. De stad kan dienen als uitvalsbasis om de rivier de Eufraat over te steken.

13.00: In Amsterdam begint op de Dam een demonstratie tegen de oorlog in Irak. De opkomst, die wordt geschat op 20.000 demonstranten, is lager dan bij een eerdere demonstratie, enkele weken geleden.

11.50: Amerikaanse strijdkrachten hebben in Noord-Irak strijders van de fundamentalische beweging van Mullah Krekar, Ansar al-Islam (Ondersteuners van de Islam), met kruisraketten bestookt, zegt een woordvoerder van de Patriottistische Unie van Koerdistan (PUK).

11.05: Gevechtsvliegtuigen van de Amerikaans-Britse coalitie hebben de Iraakse hoofdstad Bagdad even na elven opnieuw gebombardeerd. Getuigen hebben tot nu toe vier explosies gehoord.

10.30: De Britse minister van Defensie zegt in een persconferentie dat het ,,onverstandig'' is om vooruit te lopen op het einde van de oorlog. Groot-BrittanniŽ is volgens minister G. Hoon ,,niet bezorgd'' over het ,,beperkte'' binnen trekken van het noorden van Irak door Turkse soldaten.

10.20 uur: Een 'forse hoeveelheid' Britse troepen is de grens met Irak overgestoken. Dat melden Britse woordvoerders.

09.37 uur: Een Amerikaanse officier meldt dat een ,,grote veldslag'' plaatsvindt ten westen van Basra in het zuiden van Irak.

09.25 uur: Een Iraanse legerwoordvoerder meldt dat zaterdagochtend opnieuw twee raketten in het zuid-westen van Iran zijn neergekomen.

09.00 uur: Het Iraakse leger spreekt Amerikaanse berichten over de overgave van het gehele 51e infanteriedivisie tegen. De 8.000 militairen zouden gewoon doorvechten.

08.12 uur: Een woordvoerder van het Britse leger bevestigt de dood van de zeven helikopter-bemanningsleden.

07.40 uur: De Iraakse ministerie van Informatie Mohammed al-Sahhaf zegt dat 207 burgers gewond zijn geraakt bij de luchtaanvallen op Bagdad van vrijdagavond en zaterdagochtend.

06.56 uur: Het Britse militaire hoofdkwartier in Qatar maakt bekend dat twee Britse legerhelikopters boven internationale wateren in de Perzische Golf zijn gebotst. De bemanningsleden worden vermist.

04.20 uur: Circa 70 raketten zijn afgevuurd op de Koerdische gebieden in het noorden van Irak.

03.36 uur: Bij het ochtendgloren zijn opnieuw zware explosies te horen in Bagdad, onder andere van inkomende raketten in het centrum van de stad.

03.19 uur: Amerikaanse B-52 bommenwerpers keren na hun missie boven Irak terug op hun basis in Groot-BrittanniŽ. In totaal zouden de afgelopen nacht duizend kruisraketten zijn afgevuurd.

01.24 uur: Irak ontkent dat het oliebronnen in brand heeft gestoken. Iraakse soldaten zouden slechts greppels met stookolie hebben gevuld en dat hebben aangestoken om aanvallende gevechtsvliegtuigen te hinderen.

00.58 uur: Turkse defensiekringen zeggen dat 1.500 Turkse soldaten Noord-Irak zijn binnengetrokken

00.57 uur: Overgave 51-ste divisie van Iraakse leger in het zuiden van Irak, melden Amerikaanse militaire functionarissen.

00.39 uur: Opnieuw luchtaanvallen op buitenwijken van Bagdad.


Zondag 23 maart

19.15 uur: De Turkse politie bevestigt dat een Amerikaanse bom in Turkije, nabij de grens met SyriŽ, is neergekomen. Er zouden geen slachtoffers zijn.

19.05 uur: President Bush wijst erop dat de strijd nog maar ,,net is begonnen'' en dat deze ,,zwaar zal zijn''.

18.00 uur: Een Britse televisiejournalist komt om het leven als hij nabij Basra onder vuur wordt genomen door Britse troepen.

16.40 uur: Amerikaanse troepen stuiten in Nassiriya op hevige tegenstand. Het Amerikaanse leger zegt dat aan eigen kant tien doden en 12 gewonden zijn gevallen. De Iraakse televisie toont beelden van enkele dode Amerikanen, en laat vijf krijgsgevangenen zien. Ook bij de plaatsen Samava, Bataha, Sot al-Sheikh and Hour wordt hevig gestreden. De coalitietroepen vragen om versterking, zo melden meereizende journalisten.

11.35 uur: De Iraakse vice-president Taha Yassin Ramadan zegt dat Irak 35 Amerikaanse krijgsgevangenen heeft gemaakt. De Amerikaanse legerwoordvoerder in Qatar ontkent dit. Tijdens een persconferentie in Washington, rond drie uur, zegt minister Rumsfeld van Defensie dat ,,enkele'' Amerikaanse soldaten worden vermist.

10.04 uur: De Iraakse minister van Defensie zegt dat Irak vijf vliegtuigen en twee Amerikaanse helikopters heeft neergeschoten. De VS ontkennen dit.

08.00 uur: De Arabische nieuwszender Al-Jazira meldt dat nog altijd granaatvuur over en weer gaat bij de havenplaats Umm Qasr in Zuid-Irak. Het gaat volgens een verslaggever van Al Jazira om de hevigste artilleriegevechten sinds zaterdag, toen Amerikaanse troepen het centrum van de stad innamen. Ook de BBC spreekt over strijd in de stad. Volgens de Britse omroep gaat het om ,,een van de langste gevechten'' tot nog toe in deze oorlog.

07.15 uur: Een Britse woordvoerder bevestigt dat een Brits gevechtsvliegtuig wordt vermist. Later in de ochtend zegt een Britse woordvoerder dat het ,,erop lijkt'' dat het toestel door een Amerikaanse raket is neergehaald.

07.00 uur: De opmars van Amerikaanse en Britse troepen in Irak verloopt ,,indrukwekkend snel'', zegt de Amerikaanse generaal-majoor McChrystal. De coalitietroepen zijn de rivier de Eufraat overgestoken.

03.30 uur: Opnieuw wordt Bagdad bij de dageraad gebombardeerd.

05.20 uur: Iraakse functionarissen melden bombardementen op Tikrit, de geboorteplaats en machtsbasis van Saddam Hussein. De Iraakse televisie zegt dat er bij de bombardementen vier mensen zijn omgekomen en dertien gewond zijn geraakt.

01.00 uur: De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Naji Sabri, in SyriŽ voor een Arabische top belooft ,,veelvuldig letsel'' toe te zullen brengen aan Amerikaanse troepen. In Kairo zegt hij zondag dat Irak en de Iraakse leiders zich niet zullen overgeven.

0.22 uur: Bij een granaataanslag op een Amerikaanse legerbasis in Koeweit komt een Amerikaanse soldaat om het leven, vijftien anderen raken gewond. Een Amerikaanse soldaat is aangehouden. Hij zou de aanslag uit rancune gepleegd hebben.WEEK 13 

Maandag 24 maart

23.10 uur: De Iraakse hoofdstad Bagdad en de stad Mosul in noord-Irak zijn vanavond opnieuw het doel van geallieerde bombardementen. Ooggetuigen melden zware explosies in het centrum en aan de westrand van Bagdad.

22.00 uur: De Iraakse televisie toont twee mannen die volgens de staatsomroep de piloten zijn van de Apache-helikopter die eerder op de dag leeg en verlaten werd getoond op de Iraakse tv. De Apache werd gevonden bij de plaats Kerbala in zuid-Irak. De commandant van de geallieerde troepen in Irak, Tommy Franks, ontkende eerder vandaag Iraakse berichten als zouden niet ťťn maar twee gevechtshelikopters door boeren uit de lucht zijn geschoten. Franks rept van ťťn helikopter en hij gaf niet aan onder welke omstandigheden het toestel uit de strijd is gehaald.

21.30 uur: CDA en PvdA gaan door met de kabinetsformatie. De twee partijen bereikten vanavond na urenlang onderhandelen overeenstemming over de kwestie-Irak. ,,Er is nieuwe eensgezindheid'', aldus CDA-leider Balkenende tegen het ANP. PvdA-leider Bos sprak van ,,voldoende vertrouwen'' om verder te gaan. ,,Het wordt een kabinet van de toekomst.'' Balkenende verklaarde dat er ,,een goede grondslag is voor verdere formatiebesprekingen'' en memoreerde dat niet gekeken moet worden naar wat de partijen verdeelt maar wat ze bindt. Volgens Balkenende stellen CDA en PvdA zich beide op aan de zijde van de geallieerde coalitie. Bos benadrukte dat van Nederlandse militaire inbreng geen sprake zal zijn.

20.00 uur: De explosie die zich vanavond heeft voorgedaan bij de grote Amerikaanse legerbasis Jufair in Bahrein is volgens het Pentagon veroorzaakt door een ongeluk met een gastank. Volgens het Bahreinse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er geen gewonden. Bahrein dient als hoofdkwartier voor de Amerikaanse vijfde vloot. In Bahrein zijn circa 5000 Amerikaanse militairen gelegerd. Het land was eerder het toneel van felle anti-Amerikaanse protesten.

19.00 uur: Ooggetuigen melden ,,tientallen'' explosies in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Er zouden bombardementen plaatsvinden op doelen ten zuidoosten van de stad. Bagdad is sinds 17.00 uur opnieuw het doelwit van bombardementen.

18.34 uur: De Russische president Vladimir Poetin heeft president Bush telefonisch gevraagd een humanitaire catastrofe in Irak te vermijden. Dat meldt een woordvoerder van het Kremlin.

17.50 uur: De wapeninspecteurs van de VN zullen zo snel mogelijk naar Irak terugkeren om een onderzoek in te stellen naar de fabriek bij Najaf waar volgens de Amerikanen chemische wapens werden gemaakt. Dit heeft VN-secretaris-generaal Annan gezegd. Unmovic is ,,nog steeds verantwoordelijk voor de ontwapening van Irak en zodra de omstandigheden dat toelaten wordt verwacht dat zij zullen terugkeren om te inspecteren'', aldus Annan. (AFP)

16.58 uur: De BBC meldt dat er bussen met vrijwilligers op weg zijn van SyriŽ naar Bagdad om er de manschappen van Saddam Hussein ter hulp te staan.

16.35 uur: In een toespraak zegt de Britse premier Tony Blair dat het doel is om Bagdad zo snel mogelijk te bereiken. Hij zei verder dat de Amerikaans-Britse troepen 80 km ten zuiden van Bagdad, in Kerbala, een cruciale confrontatie met de Medina-divisie van de Republikeinse Garde wacht. "Daar zitten degenen die het dichts bij Saddam staan en die zullen zich hevig verzetten", zo sprak de premier.

16.18 uur De Russische minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov roept de VN-Veiligheidraad op om de oorlog in Irak te bespreken. "De VN en de Veiligheidsraad kunnen natuurlijk niet in stand blijven zonder betrokken te raken bij wat er in Irak gebeurt", verklaarde Ivanov. Hij drukte zijn bezorgdheid uit over het oplopende aantal slachtoffers in het conflict en waarschuwde voor de mogelijke dreiging van een humanitaire en ecologische ramp. Dat meldt Reuters.

16.10 uur: De VS beweren over geloofwaardig bewijsmateriaal te beschikken dat aantoont dat "Russische bedrijven hun medewerking hebben verleend aan het Iraakse regime". De bedrijven zouden Irak van nachtkijkers, GPS-systemen, stoorzenders en antitankraketten hebben voorzien. De VS hebben de Russische regering gevraagd om haar bedrijven te overhalen de verkoop van dergelijke apparatuur onmiddellijk stop te zetten. Dat zegt woordvoerder van het Witte Huis Ari Fleischer.

15.06: Irakezen kansloos verslagen bij Najaf door Amerikaanse tankcolonne. Het vliegveld wordt zonder verdere tegenstand bezet.

14.10 uur: Amerikaanse troepen starten een nieuwe aanval op Nasiriya.
12.48 uur: Reuters bericht dat Bagdad opnieuw wordt gebombardeerd.

10.50 uur: De Iraakse minister van Informatie zegt dat boeren twee Amerikaanse Apache-helikopters hebben neergeschoten. Het Amerikaanse opperbevel in Qatar bevestigde eerder dat ťťn Apache-helikopter wordt vermist in Irak. De Iraakse tv toont een vrijwel geheel intacte helikopter. Het lot van de piloot is onbekend.

10.00 uur: De NAVO-lidstaten komen in Brussel bijeen. Duitsland en BelgiŽ waarschuwen dat als Turkije Noord-Irak binnenvalt, zij hun troepen, die nu Turkije verdedigen tegen een eventuele Iraakse aanval, zullen terugtrekken.

09.25 uur: Het officiŽle Syrische persbureau bericht dat vijf SyriŽrs zijn gedood door een afgezwaaide Amerikaanse raket.

09.05 uur: Saddam Hussein belooft in een televisietoespraak de Irakezen dat de ,,overwinning nabij'' is. Terwijl hij spreekt, wordt Bagdad opnieuw gebombardeerd.

03.50 uur: Twee Britse militairen worden vermist in Zuid-Irak nadat hun voertuig onder vijandelijk vuur is komen te liggen, zo meldt het Britse ministerie van Defensie.

02.20 uur: Ten zuiden van Bagdad is door Amerikaanse troepen een chemische fabriek ontdekt, zo zeggen Fox News en de Jerusalem Post.Dinsdag 25 maart

23.50 uur: Amerikaanse militairen melden dat zij zeker 450 Irakezen hebben gedood nadat ze onder vuur werden genomen nabij de stad Najaf.

22.00 uur: Twee Britse soldaten zijn gedood door zogenoemd 'friendly fire' nabij Basra. Twee anderen raakten zwaargewond.

21.45 uur: Voor de zesde achtereenvolgende nacht wordt de Iraakse hoofdstad Bagdad gebombardeerd, melden verschillende persbureaus.

18.15 uur: Britse militaire functionarissen zeggen dat er een volksopstand gaande is in Basra. Een Britse journalist die bij Amerikaanse troepen nabij de stad is gelegerd, meldt dat Iraakse soldaten schieten op demonstrerende burgers. De Iraakse minister van Informatie Mohammed Saeed Al-Sahhaf ontkent dat er een opstand aan de gang is.

17.19 uur: Een Amerikaans F-16 gevechtsvliegtuig raakt een Amerikaanse Patriotbatterij in het zuiden van Irak, zo meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Washington.

16.28 uur: Tot dusver zijn er nog geen massavernietigingswapens gevonden in Irak. Volgens de Amerikaanse generaal-majoor Renuart in Qatar zal het aantal ,,verdachte plaatsen'' stijgen naarmate de coalitietroepen Bagdad naderen.

16.08 uur: De Britse minister van Ontwikkelingszaken, Clare Short, maalt 30 miljoen pond (47 miljoen euro) vrij te zullen maken voor noodhulp in Irak.

14.39 uur: Een BBC-verslaggever in het noorden van Irak meldt dat een ,,gestage stroom van Iraakse overlopers'' aankomt in door de Koerden gecontroleerde gebieden in het noorden van Irak.

14.19 uur: Generaal Myers, voorzitter van de verenigde chefs van staven, bevestigt dat de zandstormen de opmars naar Bagdad vertragen.

13.35 uur: Saddam Hussein roept zijn onderdanen op hun strijd met de agressors' te verscherpen. Hij somt een aantal guerrillatechnieken op die daarbij gebruikt kunnen worden.

13.15 uur: De Britse premier Blair zegt dat de militaire campagne volgens plan verloopt.

13.00 uur: Ooggetuigen horen luide explosies even buiten Bagdad. De Iraakse hoofdstad zou opnieuw worden gebombardeerd.

12.15 uur: De VS willen niet dat sjiitische strijders van de oppositie zich in het zuiden van Irak mengen in de strijd tegen eenheden van Saddam Hussein, zegt de in Iran wonende ayatollah Sayed Mohammed Baqir al-Hakim van de Opperste Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak. Hij zegt verder te hopen dat de coalitiemacht Irak na de val van het huidige regime verlaat.

12.00 uur: VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Lubbers dringt aan op een Europese regeling voor de opvang van vluchtelingen uit Irak, zo meldt het ANP.

10.38 uur: De Zuid-Iraakse havenstad Umm Qasr is veilig en open', zo zegt een Britse commandant. Hij sprak de hoop uit dat binnen 48 uur een schip met hulpgoederen voor de Irakezen in de haven kan aanmeren. De Iraakse minister van Informatie Mohammed Saeed Al-Sahhaf zegt dat Iraakse troepen ,,tientallen indringers'' hebben gedood.

09.25 uur: Amerikaanse mariniers nemen een strategische brug over de rivier de Eufraat bij de stad Nassiriya in. De Amerikaanse eenheden passeren deze nu op weg naar Bagdad, zo meldt een journalist van Reuters die is gestationeerd bij de Amerikanen. In Nassiriya zelf wordt nog steeds gevochten. Het gebied rondom Nassiriya is ook nog niet veilig' verklaard. Een verslaggever van het Franse persbureau AFP meldt dat aan de noordkant van Nassiriya langs de weg de lichamen van meer dan honderd Irakezen liggen. Het is volgens de correspondent onmogelijk vast te stellen of het gaat om burgers of militairen.

08.40 uur: De Britse legerwoordvoerder in Qatar maakt bekend dat een Britse militair is gesneuveld bij gevechten in het zuiden van Irak. Het is het tweede dodelijke slachtoffer aan Britse zijde tijdens een gevecht.

07.35 uur: Volgens de Britten is de status van de stad Basra veranderd. De stad is nu een militair doel. De coalitie wilde aanvankelijk de stad met ruim een miljoen inwoners links laten liggen en zich vooral richten op de opmars naar Bagdad.

04.35 uur: Anonieme bronnen in het Pentagon zeggen dat de aanval op Bagdad enkele dagen vertraging zal oplopen als gevolg van zandstormen, zo bericht de BBC.

04.42 uur: Amerikaanse televisiezenders melden op basis van anonieme bronnen bij inlichtingendiensten dat Iraakse troepen rond Bagdad chemische wapens mogen gebruiken, mocht dat nodig zijn.

00.48 uur: Bush vraagt het Amerikaanse Congres om een oorlogsbudget van 75 miljard dollar.

Woensdag 26 maart

23.45 uur: Parachutisten van de Amerikaanse 173e Brigade zijn volgens een Amerikaanse legerwoordvoerder geland op een vliegveld in het noorden van Irak. Het zou gaan om duizend man, de eerste grote inzet van troepen in dat deel van het land. CNN, die een journalist heeft bij de 173e Brigade, meldt dat de parachutisten landden bij de plaats Bahur, zo'n 75 kilometer ten noordoosten van de stad Arbil.

23.15 uur: De Britse premier Tony Blair en president Bush spreken in Camp David over de voortgang van de oorlog. ,,Tot dusver, over de laatste vijf dagen gezien, is de voortgang richting Bagdad precies zo als we hebben gepland'', zegt Blair.

22.00 uur: VN-secretaris-generaal Kofi Annan roept de internationale gemeenschap op gul' te zijn bij de noodzakelijke humanitaire hulp aan Irak. Annan spreekt bij de opening van een spoedzitting van de Veiligheidraad over de oorlog in Irak.

21.35 uur: Irak executeert krijgsgevangenen, zo zegt generaal Peter Pace, vice-voorzitter van de verenigde chefs van staven, tegen CNN-interviewer Larry King. Het Pentagon onderzoekt geruchten dat Iraakse soldaten zeven Amerikanen doodschoten toen de laatsten zich zondag wilden overgeven.

21.15 uur: Een Iraakse militaire colonne van mogelijk duizend voertuigen is vanuit Bagdad op weg in de richting van het zuidelijker gelegen Najaf. Dat berichtten CNN en de BBC op gezag van Amerikaanse officieren.

19.00 uur: Britse gevechtsvliegtuigen openen een aanval op een grote colonne tanks en andere zwaarbewapende voertuigen van de Iraakse strijdkrachten. Enkele voertuigen, waaronder waarschijnlijk T-55 tanks, zouden zijn vernietigd. Volgens de BBC maakten zij deel uit van een colonne van 70 tot 120 voertuigen die ten zuidoosten van Basra zouden optrokken naar het schiereiland Al-Faw.

17.16 uur: De VS sturen de komende dagen versterking naar de Golf. Het zou gaan om ruim 30.000 soldaten, onder meer van de vierde infanteriedivisie. ,,We breiden uit in het noorden, in het zuiden en we breiden uit in het westen'', zegt minister Rumsfeld van Defensie.

16.58 uur: President Bush spreekt op het hoofdkwartier van het centrale commando in Florida Amerikaanse militairen toe. Hij zegt ,,meedogenloos'' te zullen zijn in de strijd tegen ,,tirannen en terroristen''. ,,De dag voor de afrekening met het Iraakse regime is nabij'', aldus Bush.

16.27 uur: Al-Jazira zendt beelden uit van twee dode soldaten en twee krijgsgevangenen. Het zouden Britten zijn. Het Britse ministerie van Defensie noemt dit ,,waarschijnlijk''.

14.15 uur: Generaal Vincent Brooks zegt dat hij niet weet of de explosies op een markt in Bagdad, waarbij zeker vijftien doden vielen, door een Amerikaanse actie zijn veroorzaakt. Vier uur later zegt een woordvoerder van het centrale commando in Qatar dat de coalitietroepen bij de aanval Iraakse raketinstallaties probeerden te raken. Deze stonden op 90 meter afstand van de markt. Even na middernacht zegt een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie dat er ,,geen overtuigend bewijs'' is dat coalitietroepen verantwoordelijk zijn voor de bombardementen. 12.55 uur: De Iraakse minister van Informatie ontkent dat de havenstad Umm Qasr door de coalitietroepen is bezet.

12.50 uur: President Bush zal vandaag het hoofdkwartier van de Amerikaanse militairen bezoeken, en in Tampa (Florida een speech geven die wordt opgenomen voor de Amerikaanse troepen in Irak, zo maakt Witte Huis-woordvoerder Ari Fleischer bekend.

12.15 uur: In JordaniŽ gaan de eerste vrachtwagens met water, noodhulp en medicijnen op weg naar Bagdad.

12.00 uur: De Iraanse regering zegt dat er opnieuw een verdwaalde raket in Iran landt. Onbekend is of het om een Amerikaanse, Britse of Iraakse raket neerkomt. Iran probeert neutraal te blijven in het conflict.

11.27 uur: Bij een luchtaanval op een markt in Bagdad zijn ,,veel, heel veel slachtoffers'' gevallen. Reuters telt vijftien doden. Buurtbewoners spreken over 45 doden. Het Britse legerhoofdkwartier in Koeweit zegt dat het ,,incident zal worden onderzocht''.

10.30 uur: Een woordvoerder van het Amerikaanse leger zegt dat Washington aanwijzingen heeft dat Iraakse troepen zich hergroeperen rond Bagdad. Dit betekent volgens de woordvoerder dat de Iraakse leider Saddam Hussein leeft en gezond is.

09.05 uur: De commandant van het Turkse leger, generaal Hilmi ÷zkŲk, zegt dat Ankara zich het recht voorbehoudt meer troepen naar Noord-Irak te sturen als Turkije zich bedreigd voelt.

09.00 uur: Bagdad wordt opnieuw gebombardeerd.

07.55 uur: Amerikaanse troepen hebben naar schatting 650 Irakezen gedood bij gevechten bij de stad Najaf. Dat meldt het hoofdkwartier van de coalitie in Qatar. Deze schatting is aanzienlijk hoger dan die van het Amerikaanse ministerie van Defensie, dat tussen de 150 en 350 Iraakse slachtoffers meldt.

04.42 uur: Het belangrijkste televisiestation van Irak en telecommunicatiedoelen zijn geraakt door kruisraketten en bommen, zo zegt een woordvoerder van het Amerikaanse hoofdkwartier in Qatar. Het ,,vermogen om te bevelen en beheersen'' is vernietigd, zo zegt ook het Pentagon. De Iraakse staatstv zou niet meer kunnen uitzenden. Om 07.00 uur zendt de Iraakse televisie toch uit. De Britse minister van Defensie zegt dat het televisiestation nooit een doel was. Aidan White, secretaris-generaal van de Internationale Federatie van Journalisten, noemt de aanval een ,,schending van de Geneefse Conventies''.

01.20 uur: Washington zegt dat niet-Amerikaanse bedrijven zullen mogen meedingen naar contracten voor de wederopbouw van Irak.

01.05 uur: De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, waarschuwt de VS en diens bondgenoten dat zij, tot de veiligheid terugkeert in Irak, humanitaire hulp moeten geven.Donderdag 27 maart

22.59 uur: De Verenigde Staten willen het aantal militairen in de Golfregio de komende maand ongeveer verdubbelen door 130.000 nieuwe militairen naar het gebied te sturen.

22.52 uur Irak ontkent bij monde van zijn minister van Informatie de aantijging van de Britse premier Blair dat het Britse soldaten heeft geŽxecuteerd.

19.45 uur: De Iraakse minister van Defensie laat tijdens een persconferentie weten te verwachten dat Amerikaanse en Britse troepen ,,binnen vijf ŗ tien dagen'' de Iraakse hoofdstad Bagdad zullen omsingelen. Hij voegde er onmiddellijk aan toe dat de troepen intense straatgevechten kunnen verwachten.

19.00 uur: Het Iraakse leger was volgens Britse legerwoordvoerders van plan chemische wapens in te zetten. Dat leiden zij af uit de ontdekking van ongeveer honderd stel beschermende kleding en gasmaskers. Hans Blix, hoofd van het VN-inspectieteam UNMOVIC, liet eerder vandaag weten tot nu toe geen aanwijzingen te hebben dat Irak chemische wapens heeft ingezet.

18.30 uur: President George W. Bush laat tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Britse premier Tony Blair in Camp David weten dat de oorlog zo lang zal worden voortgezet ,,als nodig is om te winnen''.

18.30 uur: De Britse premier Tony Blair beschuldigt Irak ervan Britse krijgsgevangenen te hebben geŽxecuteerd. Blair zei dit op een persconferentie met de Amerikaanse president Bush. De Arabische nieuwszender Al-Jazira toonde eerder beelden van twee lijken en twee soldaten die gevangen waren genomen. Het Britse ministerie van Defensie liet weten dat het waarschijnlijk om Britse militairen gaat.

18.28 uur: De Iraakse minister van Volksgezondheid zegt dat 36 burgers gedood werden bij Amerikaanse luchtaanvallen op Bagdad gisteren. 215 mensen zouden zijn gewond. De minister beschuldigt de Brits-Amerikaanse coalitie ervan opzettelijk burgerdoelen te viseren om de wilskracht van het volk te breken.

15.51 uur: Koerdische milities hebben Iraakse stellingen bij Kirkuk ingenomen, nadat die door Iraakse troepen zouden zijn verlaten. Dat meldt AFP.

15.47 uur: Hoofd van de VN-wapeninspecties Hans Blix zegt dat hij over geen enkel bewijs van Amerikaanse troepen beschikt dat Irak onwettige massavernietigingswapens heeft gebruikt. Blix ontkrachtte eerdere geruchten als zou Irak illegale Scud-raketten hebben afgevuurd op Koerdisch grondgebied. Het ging volgens hem om al-Fatah-raketten, die de reikwijdte toegelaten door de VN (150 km) niet overschrijden. Dat meldt Reuters.

15.00 uur: Een BBC-correspondent meldt dat enkele honderden stamleden gedood zijn door Iraaks vuur in een stadje bij Kirkuk in het noorden van Irak.

14.34 uur: Amerikaanse marinetroepen leveren nog steeds zwaar strijd tegen Iraakse soldaten voor de controle van de strategische stad Nassiriya. Volgens een BBC-journalist zijn de Amerikanen daar een tegenoffensief begonnen tegen Iraakse eenheden.

14.25 uur: Amerikaanse mariniers hebben een Iraakse bus doorzeefd met kogels. Journalisten en mariniers maken melding van twintig doden. Uit papieren van de slachtoffers die in de bus zaten zou volgens de Amerikanen blijken dat het ging om leden van de Republikeinse Garde van Saddam Hussein. De Amerikaanse mariniers effenen het pad ten noorden van de centraal gelegen stad Nassiriya voor een oprukkend militair konvooi. Dat bericht Reuters.

14.08 uur: De oorlog in Irak zal vermoedelijk maanden duren en vereist mogelijk belangrijke versterkingen om een Amerikaanse overwinning te verzekeren. Dat meldt de Washington Post vandaag bij monde van Amerikaanse hoge militaire functionarissen.

13.39 uur: De bominslag die gisterenmiddag om en bij de vijftien mensen heeft gedood in een straat in Bagdad zou veroorzaakt kunnen zijn door Iraakse raketten en niet door Amerikaanse, zoals getuigen eerder meldden. Dat zegt een woordvoerder van het Amerikaanse leger.

13.25 uur: De Franse minister van Buitenlandse Zaken De Villepin heeft verklaard dat "een hernieuwde vetrouwensrelatie met de Verenigde Staten zich opdringt" en dat "Frankrijk daar klaar voor is". Hij meent verder dat de VN centraal moet staan "in de wederopbouw en het bestuur van Irak". (AFP)

13.17 uur: Een AFP-correspondent meldt dat Bagdad opnieuw hevig gebombardeerd wordt.

12.30 uur: Volgens een Iraakse functionaris zijn door een bombardement in de nacht van woensdag op donderdag in een woonwijk in het zuiden van Bagdad 'veel doden en gewonden' gevallen. Een woordvoerder van de civiele verdediging in Bagdad meldt dat bij bombardementen van de geallieerden op Najaf en Karbala donderdag 'verscheidene doden en gewonden' zijn gevallen. Vanuit het centrum van Bagdad worden nieuwe explosies gemeld.

12.15 uur: Een gewonde Amerikaanse soldaat vertelt in een ziekenhuis in Duitsland dat zijn eenheid ,,geen of weinig weerstand'' verwachtte. Hij zegt bovendien Iraakse soldaten te zijn tegengekomen die gewone kleding droegen.

12.00 uur: De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat extremisme wordt gevoed door het oplopende aantal Iraakse burgerslachtoffers.

10.37 uur: De Britse en Amerikaanse troepen zullen de komende dagen hun campagne opvoeren, afhankelijk van de weersomstandigheden, zo maakt het centrale commando in Qatar op een persconferentie bekend.

10.16 uur: De Iraakse minister van Gezondheid, Umid Medhat Mubarak, maakt bekend dat de oorlog tot dusverre aan 350 Iraakse burgers het leven heeft gekost. Naar schatting vierduizend Irakezen zijn gewond geraakt. Bij bombardementen op Najaf en Karbala zijn verscheidene doden en gewonden' gevallen.

09.37 uur: Het Britse Sky-televisie meldt explosies nabij Koeweit-stad.

08.00 uur: De hoogste geestelijke gezagsdrager in SyriŽ, moefti sjeik Ahmad Kaftaro, roept moslims op zich met alle middelen tegen de Amerikaanse en Britse aanvallers in Irak te verzetten. De Amerikanen en Britten zijn volgens Kaftaro ,,oorlogszuchtigen die binnendringen''. President Bashir al-Assad zei eerder al dat de VS en Groot-BrittanniŽ te maken krijgen met ,,verzet van het Arabische volk''.

06.00 uur: De Britse marine meldt dat het eerste schip dat humanitaire hulp zou brengen aan de bevolking in zuid-Irak vertraging heeft opgelopen van 24 uur. In de haven van Umm Qasr is een aantal mijnen ontdekt.

04.00 uur: Een verslaggever van Reuters, ingekwartierd bij Amerikaanse mariniers, meldt dat 37 soldaten gewond zijn geraakt toen zij onder Amerikaans vuur kwamen te liggen. De commandopost van de bevelhebber van de mariniers kwam onder granaatvuur te liggen.


Vrijdag 28 maart

21.20 uur: Amerikaanse en Britse troepen naderen Bagdad, en de greep van Saddam Hussein op zijn manschappen vermindert met iedere stap die de coalitietroepen doen, zegt president Bush tegen Amerikaanse veteranen op bezoek in het Witte Huis.

20.23 uur: Een groep Italiaanse journalisten, onder wie de verslaggevers van de kranten Corriere della Sera en Messagero, worden vermist. De zeven werden door Irakezen tegengehouden bij Basra en sindsdien is niets meer van ze vernomen. Ook een Deense fotograaf wordt vermist. Eerder op de dag werden door Amerikaanse soldaten een Portugese en twee IsraŽlische journalisten gearresteerd op verdenking van spionage. De drie waren niet ingedeeld bij een eenheid, en zijn het land uitgezet.

20.15: Hans Blix, het hoofd van de VN-wapeninspecteurs in Irak, stopt in juni met zijn werk. Zijn contract loopt dan af, en de Zweedse diplomaat heeft geen zin in een nieuwe termijn, zelfs niet als de wapeninspecteurs wordt gevraagd terug te keren.

19.45 uur: Twee Iraakse spionagecellen die aanslagen op Amerikaanse doelen in het buitenland zouden beramen, zijn opgerold, zo meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens CNN zouden de spionnen, die zich voordeden als diplomaten, niet de beschikking hebben over chemische of biologische wapens. Diverse landen hebben meegewerkt bij het ontmaskeren van de zogenaamde diplomaten. De VS hebben de afgelopen tijd diverse landen gevraagd om Iraakse diplomaten uit te zetten.

19.30 uur: Minister van Buitenlandse Zaken Rumsfeld beschuldigt SyriŽ ervan militair materieel waaronder nachtkijkers aan Irak te leveren. Rumsfeld noemt dit een ,,vijandelijke daad''. Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de beschuldingen ,,ongegrond en onverantwoordelijk'', Irak noemt Rumsfeld ,,belachelijk''.

19.15 uur: Bij een explosie op een markt in Bagdad zijn zeker 55 doden gevallen en tientallen gewonden gevallen. Arts Osama Sakhari van het al-Noor ziekenhuis in Bagdad vertelt Reuters tientallen lichamen te hebben geteld. ,,Veel van de gewonden zijn kinderen.''

18.45 uur: De VN-Veiligheidsraad stemt in met een hervatting van het olie-voor-voedselprogramma voor Irak. Het programma, dat Irak in staat stelt olie te verkopen om daarmee medicijnen en voedsel te kopen, werd vorige week bij het begin van de oorlog opgeschort.

17.45 uur: Bij een auto-ongeluk nabij Nassiriya komt ťťn Amerikaanse soldaat om het leven, vier andere raken gewond.

15.52 uur: William Wallace, opperbevelhebber van de VS-grondtroepen in Irak, haalt zich de woede van het Witte Huis op de hals nadat hij publiekelijk toegaf dat Pentagonstrategen de vechtlust van de Iraakse strijdkrachten hebben onderschat.

15.38 uur: Er zijn twee enorme bommen gevallen op een belangrijke schakel van het Iraakse communicatienetwerk in het centrum van Bagdad. De zogenaamde 'bunker busters' wegen 2.086 kilo per stuk. Het zou gaan om de eerste grote bommen op Bagdad.

15.30 uur: Het hoofdkwartier van de militante groep Ansar al-Islam is in de bergen van noord-oost Irak ingenomen door duizenden Koerdische Peshmerga-guerilla's. Ze kregen daarbij de hulp van speciale troepen van de VS en werden gesteund vanuit de lucht.

15.24 uur: SyriŽ zet zijn grens open voor overwegend Palestijnse strijders die naar Irak willen om mee te vechten met het Iraakse leger. Dat melden de IsraŽlische krant Haaretz en het Iraanse persbureau Irna. Het zou voorlopig slechts gaan om enkele tientallen vrijwilligers.

15.10 uur: Koerdische strijders hebben hun posities in de bergen rond de oliestad Kirkuk in het noorden van Irak versterkt nadat het Iraakse leger de streek heeft verlaten. Met die actie willen de Koerden het Turkse leger elk voorwendsel ontnemen om Iraaks Koerdistan binnen te vallen. De Koerden zouden inmiddels tweederde van het door Irak opgegeven gebied in handen hebben. Dat heeft een woordvoerder van de Koerden tegen het Iraanse persbureau IRNA gezegd.

13.40 uur: Het Franse persbureau AFP meldt dat minstens acht Iraakse burgers zijn gedood en 33 zijn gewond bij een bombardement op een woonwijk in Bagdad. Twee kruisraketten kwamen neer in de wijk Al-Mansour in het centrum van Bagdad.

12.45 uur: In de Iraanse hoofdstad Teheran demonstreren tienduizenden mensen de Amerikaans/Britse aanval op Irak. Zij roepen 'dood aan Amerika' en 'dood aan Saddam'. Het is de eerste grote anti-oorlogsdemonstratie in Iran sinds het begin van de oorlog. Een groep van duizend demonstranten gooit stenen tegen het gebouw van de Britse ambassade, waardoor ruiten sneuvelen.

12.20 uur: De Russische president Vladimir Poetin noemde de oorlog tegen Irak de meest serieuze crisis sinds het einde van de Wereldoorlog en waarschuwde dat het conflict de stabiliteit van de wereld bedreigt. "De enige juiste oplossing voor het Iraakse probleem is een onmiddellijk einde aan de militaire activiteit in Irak en de hervatting van een politieke regeling in de VN-veiligheidsraad", zo sprak Poetin.

12.00 uur: Tienduizenden lopen mee in anti-Amerikaanse demonstratie in Teheran.

11.00 uur: Er komens steeds meer berichten over zware veldslag nabij Najaf, afgelopen nacht, tussen Amerikaanse troepen en 1.500 Iraakse soldaten. Volgens de Iraakse minister van Informatie werden de Amerikanen bij Najaf teruggeslagen en werden 26 burgers in de stad gedood door Amerikaanse clusterbommen. Met de Amerikaanse troepen meereizende verslaggevers melden gewonden en vermisten aan Amerikaanse zijde, maar onduidelijk blijft hoeveel slachtoffers zijn gevallen.

10.30 uur: Iraakse minister van Informatie zegt op een persconferentie in Bagdad dat Irak donderdag 33 tanks en pantservoertuigen van de vijand heeft vernietigd. Bij afgelopen bombardementen op Bagdad zijn volgens hem 7 burgers gedood en 92 gewond

09.00 uur: Volgens een Britse legerwoordvoerder bij Centcom in Qatar hebben Iraakse milities het vuur geopend op 1.000 tot 2.000 vluchtende inwoners van Basra. Een Britse zegsman ter plekke zegt later dat Irakezen mortieren afschoten nabij een menigte bij een brug, en dat onduidelijk was waarop werd geschoten. Doelwit zouden ook Britse tanks bij de brug kunnen zijn. Later in de ochtend wordt gemeld dat Britse geneeskundige troepen proberen ziekenauto's de stad in te krijgen, maar dat die worden tegengehouden.

07.50 uur: Britse premier Blair zegt op de BBC dat de strijd tegen Saddam Hussein tijd zal vergen en ,,zware en moeilijke momenten'' zal kennen.

07.00 uur: Felle gevechten bij Nassiriya. Amerikanen sturen troepenversterkingen.

06.00 uur: BBC noemt de bombardementen op Bagdad zwaarste tot dusver. De luchtaanvallen gaan in de loop van de ochtend door, maar nu zijn vooral posities van de Republikeinse Garde het doelwit.

01.59 uur: Amerikaanse legerwoordvoerder meldt luchtaanvallen op commando- en communicatiecentra in Bagdad. De doelen worden bestookt door kruisraketten en vervolgens door zogeheten bunker busting' bommen.

01.00 uur: Ontmoeting premier Blair met VN-secretaris-generaal Annan over rol van VN in Irak na de oorlog. De VN-Veiligheidsraad wordt het eens over hervatting van het olie-voor-voedsel-programma voor Irak.blueklu.gif

Enter supporting content here