GGW de Peel & CO
Media Nieuwsarchief

Home

Het Spaarvarkentje
Aanbiedingen op allerlei gebied
LINKTIPS
Headlines
Nieuws van de beheerster
Surfgids Display Deterrence
Album Voor Iedereen
Album Humor
Allerlei
Mannenpagina
Vrouwenpagina
Pagina voor Ouders
Jeugd & Jongeren
Seniorenpagina
18 plus
Interactief: Allles op een rij

Laatst gewijzigd: 17-03-2003 19:27
Bush spreekt vannacht Amerikaanse volk toe

De VS en Groot-Brittannië zoeken geen steun meer bij de VN-Veiligheidsraad voor een aanval op Irak. De Amerikaanse president Bush zal om 02.00 uur vannacht zijn volk toespreken. De VN-wapeninspecteurs verlaten Irak.



Geen uitstel
Bush zal rond 02.00 uur Nederlandse tijd het Amerikaanse volk toespreken. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell zal de president zijn Iraakse ambtgenoot Saddam Hoessein vragen snel te vertrekken. Daarmee kan de Iraakse leider een oorlog nog voorkomen.

'VN faalde'
Volgens Powell heeft de VN-Veiligheidsraad gefaald om in de kwestie-Irak. RTL4 zal de speech van Bush vannacht (02.00 uur Nederlandse tijd) live uitzenden.

Bush
President Bush heeft al verscheidene malen gezegd dat de eerder aangenomen resolutie 1441 voldoende basis biedt voor een aanval tegen Irak. Deze uitspraak van de Veiligheidsraad regelde de terugkeer van de wapeninspecteurs naar Irak. Bagdad werd gedreigd met "ernstige gevolgen'' als het niet "volledig en onvoorwaardelijk'' zou meewerken aan de inspecties.

VN-inspecteurs
De Verenigde Naties hebben al besloten de nog resterende wapeninspecteurs uit Irak terug te trekken. Maandagmiddag verlieten de eersten al hun hotel in Bagdad. Volgens de woordvoerder van het Witte Huis in Washington "is het diplomatieke venster in de kwestie-Irak nu gesloten.''

Bron: rtl4 nieuws

blueklu.gif

Laatst gewijzigd: 17-03-2003 10:34
Cruciaal beraad Veiligheidsraad begint om 16.00 uur
Bron: RTL-nieuws

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vanmiddag om 16.00 uur bijeen om een definitief besluit te nemen in de Irak-crisis. De vergadering vindt achter gesloten deuren plaats in New York.


Ontwapenen
De centrale vraag is hoeveel tijd de vijftien leden van de Veiligheidsraad Saddam Hoessein nog gunnen om te ontwapenen. De raad is daar ernstig verdeeld over. Om een nieuwe resolutie erdoor te krijgen, moeten negen landen van de vijftien ervoor stemmen, en zonder dat een permanent lid een veto inzet.

Geen uitstel
Drie leden van de Veiligheidsraad, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Spanje, dulden geen enkel uitstel meer. Zij dringen aan op een oorlog om Irak van zijn massavernietigingswapens te ontdoen. De Amerikaanse president Bush eiste gisteren dat de VN zich uiterlijk vandaag achter een oorlogsresolutie schaart, die de weg baant voor militair ingrijpen

Meer tijd
Maar de meerderheid van de Veiligheidsraad, waaronder Rusland, Frankrijk, China en Duitsland, wil het regime in Bagdad meer tijd geven aan de ontwapeningsverplichtingen te voldoen. De kans op onenigheid in de Veiligheidsraad is dus levensgroot aanwezig. De Franse president Chirac wees er gisteren nogmaals op dat Frankrijk een veto zal uitspreken tegen een resolutie die de weg vrijmaakt voor geweld tegen Irak.

Alleen
Chili wil een eigen resolutie indienen, waarin Irak nog drie weken de tijd krijgt. Maar dat vinden Bush en zijn Britse en Spaanse bondgenoten veel te lang. Zij willen hoogstens enkele dagen wachten.


Volgens de Britse omroep BBC is het goed mogelijk dat, als de Veiligheidsraad er niet uit komt, Bush nog vannacht het Amerikaanse volk zal vertellen dat de oorlog doorgaat.




Lees ook:
het RTL Nieuws-dossier over Irak

©RTLNieuws.nl

blueklu.gif

Bron: AD
Bush, Blair en Aznar samen op Azoren

De Amerikaanse president Bush, zijn Spaanse ambtgenoot Aznar en de Britse premier Blair zullen elkaar zondag ontmoeten op de Azoren.

De 7th Armoured Brigade wacht al oefenend af in de woenstijn van Koeweit. Foto Reuters

Op de Portugese eilandengroep, halverwege de VS en Europa en ver van mogelijke demonstranten, zullen de drie leiders proberen hun Irak-resolutie in de VN-Veiligheidsraad te redden nu het diplomatieke overleg is vastgelopen.

Zij willen allereerst onderzoeken of het nog mogelijk is een compromis te bereiken over een nieuwe tekst, die de steun heeft van de vereiste negen landen en die niet stuit op een Frans of Russisch veto.

Als de resolutie wordt weggestemd, zal de VS Saddam met 'een coalitie van bereidwilligen' ten val brengen. Dat wordt echter moeilijk omdat er in Groot-Brittannië zich steeds feller verzet rijst tegen deelname aan een oorlog zonder VN-mandaat.

Overleg tussen Blair en de Franse president Chirac heeft gisteren niets opgeleverd. Frankrijk wil onderhandelen over voorwaarden waaraan Irak moet voldoen en de tijdslimiet hiervoor. De Fransen blijven gekant tegen een resolutie die oorlog toestaat zonder verder overleg in de Veiligheidsraad.

blueklu.gif

'Oorlog tegen Irak kwestie van dagen' 15-03-2003
klik hier om het videofragment te bekijkenVerslag NOS-Journaal  
Britse soldaten tijdens een oefeningDe Britse minister voor de Strijdkrachten Adam Ingram heeft gezegd dat het mogelijk een kwestie van dagen is voor de oorlog tegen Irak uitbreekt. Ook liet hij weten niet te verwachten dat de ontwerpresolutie van de Verenigde Staten, Spanje en Groot-Brittannië door de Veiligheidsraad zal worden aangenomen.

Ingram deed zijn uitspraken tijdens een bijeenkomst van EU-defensieministers in Athene. Gevraagd of hij net als de Belgische minister van Defensie Flahaut van mening is dat de oorlog aanstaande is, zei Ingram: "Ik denk dat de taal die recentelijk in Londen gebruikt is tot die conclusie moet leiden."

Azoren-overleg
Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw denkt dat de kans op oorlog is toegenomen. De bewindsman zei voor de BBC-radio dat het nu "veel waarschijnlijker" dan enkele weken geleden is dat er een oorlog tegen Irak komt. Tegelijkertijd meent Straw dat zo'n oorlog niet onvermijdelijk is.

Jack Straw: oorlog is veel waarschijnlijker geworden De Amerikaanse president Bush zal morgen op de Azoren met de Britse premier Blair en diens Spaanse ambtgenoot Aznar een topoverleg hebben over de Irak-crisis.

Tijdens de ontmoeting zullen de leiders bespreken hoe ze de andere leden van de VN-Veiligheidsraad achter hun omstreden 'oorlogsresolutie' kunnen scharen. Naar verwachting zullen de leiders ook van gedachten wisselen over de vraag wat er met Irak moet gebeuren als Saddam Hussein is afgezet.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Spanje zijn van mening dat Irak onvoldoende meewerkt aan de VN-wapeninspecties. Toch stellen Amerikaanse functionarissen dat het Azoren-overleg niet gezien moet worden als een krijgsberaad, maar als een laastste poging om een diplomatieke oplossing voor de Irak-crisis te vinden. De Portugese premier Durao Barroso, gastheer op de top, garandeert dat er op de Azoren geen oorlogsverklaring komt.

Demonstraties
Over de hele wereld zijn vandaag betogingen gehouden tegen een oorlog in Irak. In de Iraakse hoofdstad Bagdad gingen honderdduizenden mensen de straat op. Ze droegen portretten van Saddam Hoessein en spandoeken met teksten waarin ze opriepen tot vrede.

Ook in de landen die de VS steunen in een mogelijke oorlog tegen Irak, Groot-Brittannië en Spanje, demonstreerden tienduizenden mensen tegen een oorlog. In Europa werd verder betoogd in Duitsland, Frankrijk, België en Griekenland. Ook in de VS, Australië, Jordanië, Jemen en Japen gingen mensen massaal de straat op.


blueklu.gif

Nieuwsberichten


Foto: Nederlandse Patriots onder NAVO-bevel (NAVO)

Nederlandse Patriots onder NAVO-bevel

07-03-2003

De drie Nederlandse Patriot-systemen die sinds begin maart vanaf de vliegbases Diyarbakir en Batman zorgen voor de bewaking van het Turkse luchtruim zijn donderdag (6 maart) onder operationeel commando van de NAVO-commandant voor Zuid-Europa gesteld. De geleide wapens, bij uitstek geschikt voor de verdediging tegen tactische ballistische raketten zoals de Scud, worden aangestuurd door het Combined Air Operations Center 6 van het bondgenootschap.

De Nederlandse Patriots werden medio februari naar Turkije verscheept, het omstreeks 400 luchtmachtmilitairen tellende detachement vertrok rond 26 februari naar Diyarbakir en Batman. De Nederlandse Patriot-bijdrage maakt deel uit van NAVO-operatie "Display Deterrence". In het kader van deze operatie werden deze week ook twee E-3A AWACS radarvliegtuigen van de NAVO overgevlogen van hun thuisbasis Geilenkirchen vlak bij de Nederlandse grens naar de vliegbasis Konya in Turkije.

Binnen de structuur van de NAVO is de Commander in Chief Allied Forces Southern Europe, de Amerikaanse admiraal Gregory G. Johnson, de eindverantwoordelijke voor de verdediging van Turkije. Onder deze admiraal valt de Commander Allied Air Forces Southern Europe, luitenant-generaal Glen W. Moorhead III (Amerikaanse luchtmacht). Het Combined Air Operations Center 6 wordt aangevoerd door de Turkse luchtmachtgeneraal Faruk Comert. (foto's: NAVO)


Foto: Nederlandse Patriots onder NAVO-bevel (NAVO)  

 

blueklu.gif

Strijd tegen het terrorisme


terrorisme indexpagina













In het kader van de strijd tegen het internationale terrorisme, heeft de Nederlandse regering verschillende maatregelen afgekondigd. Hierbij gaat het ondermeer om het inzetten van een aantal eenheden van de Nederlandse krijgsmacht. Een overzicht van alle maatregelen, voor zover ze het ministerie van Defensie betreffen, alsmede andere informatie kunt u aantreffen in het dossier "Strijd tegen het terrorisme".(fotocompilatie Fabienne Bruys)



blueklu.gif

Enter subhead content here

Enter content here

Enter supporting content here